Pensionsåldern ska vara en tid i livet då du kan koppla av och ägna dig åt sådant du tycker om. Det blir enklare om du har ett gediget pensionssparande att falla tillbaka på. Här får du några tips för ditt pensionsspar.

Att det är viktigt att spara till pensionen behöver knappast sägas. Pengarna som utgör ditt totala pensionsbelopp ska i bästa fall räcka i flera decennier. På adressen https://www.aktieinvest.se/pensionssparande hittar du ett tillvägagångssätt för att pensionsspara: Högre risk i början med chans till högre avkastning på sikt. Det finns många sätt att pensionsspara på. Vad ska du tänka på? Och när är det dags att börja?

Välj rätt slags konto för ditt sparande

sparaEn av de första frågorna du ska ställa är vilken kontoform du ska använda för ditt pensionssparande. Enligt Karin Grettve Odenfors som är expert på Pensionsmyndigheten är det framför allt två alternativ som passar bra för pensionsspar: Investeringssparkonto (ISK) och Kapitalförsäkring. Fördelen med ISK är att det är enkelt och billigt, du betalar en årlig schablonskatt på ditt sparade belopp vilket gör det enkelt att deklarera. Kapitalförsäkringen har bland annat fördelen att du kan låsa ditt sparade belopp fram till ett visst datum, samtidigt som du garanterat kommer få tillbaka pengarna du sätter in.

När ska du börja pensionsspara

Det vore enkelt att säga att det är bättre ju tidigare du börjar. De flesta experterna är dock överens om att du när du är ung bör fokusera på andra saker. Frida Bratt är ekonomireporter på Expressen och en artikel av henne som handlar om pensionssparande mynnar ut i att du fram tills ungefär 30 års ålder i första hand ska lägga energi på att få kontroll över din ekonomi. Därefter ska du successivt öka ditt månatliga sparande ju äldre du blir.

Allmänna tips för ditt pensionssparande

  • Börja pensionsspara så tidigt som möjligt, men fokusera inte för mycket på det när du är ung
  • Sätt upp ett privat sparande, förlita dig inte på den allmänna pensionen
  • Christina Sahlberg som är sparekonom tipsar i en artikel i Aftonbladet om att spara i globala indexfonder vilket är ett av de bästa sätten att sprida riskerna.
Stäng meny