År 2020 har inte varit likt något annat år och det beror framförallt på den stora pandemi som coronaviruset inneburit. Medan många länder har haft total nedstängning så har Sverige valt en friare och öppnare metod med restriktioner av varierande grad. Saker som personligt ansvar och noggrann hygien har betonats istället för regelrätta förbud.

Så vad händer om du misstänker att du har drabbats av Covid-19? Är det en vanlig förkylning eller det nya viruset? Vilka åtgärder ska du ta till och vart bör du vända dig? Och hur tar du bäst hand om dig om det skulle visa sig vara coronaviruset? Här kan du få svar på flera av dina frågor.

Ta det lugnt

testFörst och främst så hjälper inte panik! Skulle det vara så att du har fått Covid-19 så är sannolikheten mycket låg att du blir svårt sjuk. Till och med de som tillhör riskgrupperna, exempelvis äldre eller de med underliggande sjukdomar, löper låg risk för att hamna på intensiven.

Däremot så är coronaviruset något att ta på allra största allvar och ingenting att leka med. Vid minsta symptom är det därför viktigt att du isolerar dig från både omvärlden och din övriga familj tills du vet hur det ligger till. Det nästa steget är att boka in dig för ett covid-19 test så att du får veta hur det står till. Du kan dels testa om du är smittad just nu men också ta reda på om du redan haft sjukdomen tidigare, vilket är mycket värdefull information.

Lär dig symptomen

Forskarna lär sig hela tiden nya saker om coronaviruset, inklusive vilka symptom som en smittad person kan uppvisa. Många liknar förkylning eller influensa men också allergier och allmän utbrändhet. Till de vanligaste symptomen hör hosta, feber och andningsbesvär, enligt Folkhälsomyndigheten men följande symptomen är också vanligt förekommande:

  • värk i kroppen
  • tappat smaksinne
  • huvudvärk
  • nästäppa
  • magbesvär

Om du känner att dina symptom passar in på den här bilden så är det absolut en bra idé att låta testa dig men tänk på att boka tid först. Se också till att du är isolerad tills du fått resultaten, även om du bor med andra. Det finns många exempel på smittade som trots fysisk närhet till inte överfört viruset till andra. Covid-19 smittar framförallt genom droppar, exempelvis om någon nyser eller hostar, och om du vidrör dina ögon, din näsa eller mun efter att ha fått viruset på händerna.

Ta väl hand om dig själv

Har testresultaten visat att du är positiv är det extra viktigt att du tar väl hand om dig. Du bör framförallt se till att ta det lugnt, dricka mycket vätska och äta näringsrik mat. Har du hosta och snuva kan det vara skönt att sova med huvudet högt och många upplever det som lindrande att dricka varma drycker och att suga på halstabletter. Undvik fysisk ansträngning och träna inte under tiden som du är dålig: kroppen behöver koncentrera sig på att läka istället.

När du väl blivit frisk bör du vänta i några dagar tills du ger dig ut igen och för att vara på den säkra sidan kan du göra ett nytt test. Det kan ta ett tag tills styrkan kommit tillbaka helt, så om du vill träna ta det lugnt i början.

Stäng meny