Det kan vara tråkigt och svårt att tänka så långt fram som till pensionen och vår ekonomiska situation då. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att ju tidigare du börjar tänka på din pension och börjar att spara, ju mindre behöver du spara per månad. Ifall du placerar dina pengar väl så kommer de att börja arbeta för dig och växa exponentiellt.

Så det viktigaste för dig är att börja pensionsspara i god tid och du kommer få en bra pension. De allra flesta, om inte alla, banker erbjuder sina kunder färdiga sparpaket för pensionen. Då behöver du bara räkna ut vilket år du planerar att gå i pension och därefter upprätta ett månadssparande, sedan gör banken allt åt dig. Kontakta din bank för att vara på den helt säkra sidan så att du gör rätt. När dina pengar sitter i en pensionsfond på det här sättet så kommer de att växa mycket mer än om du hade haft dem på ett bankkonto. Där växer de nämligen ingenting och det gör att det faktiskt kostar pengar att ha dem på ditt bankkonto eftersom inflationen gör att pengavärdet minskar. 100 kronor nu är mer än vad 100 kronor kommer att vara värda om 15 år.

Det viktigaste för ditt sparande:

  • Kontinuitet.
  • Börja tidigt.
  • Tålamod.

Kontinuiteten är viktig eftersom börsen går upp och ner hela tiden. Fram till din pension kommer det att komma bra tider och det kommer att komma mindre bra tider. Genom att sätta in pengar varje månad så minimerar du risken att köpa dyrt eftersom det kommer att jämna ut sig i det långa loppet.

Att börja tidigt är viktigt eftersom dina pengar växer med en viss procentsats varje år. Ju tidigare du börjar spara, ju mer pengar får du gratis i form av tillväxt på börsen.

Sätt in dina pengar och vänta. De kommer att växa och de kommer att växa mer ju längre tid du väntar. En genomsnittlig avkastning de senaste åren har varit mellan 5-8 % och det är så mycket dina pengar växer varje år. Bara genom att vänta.

Stäng meny